Ilsebo » Specials » Helden

Helden door de jaren heen

In de van Dale staat het woord held als volgt omschreven: held (dem; helden) 1 iem. die ondanks zijn angst ingrijpt in gevaarlijke situaties 2 hoofdpersoon in een roman e.d. Door de jaren heen zijn er natuurlijk verschillende helden opgedoken, in vele vormen. Sportheld, stripheld, antiheld, mythologische held, verzetsheld enz. Hier een greep uit de grote verzamelijk helden. Mijn idee van een held is een persoon die moedig is, die een leven van een ander boven dat van zichzelf stelt. Het is iemand die anderen inspireert en die een invloed heeft gehad op de toekomst.

Ook hieronder vallen nog heel veel verschillende soorten helden:

De 'kleine' held

Een persoon die het leven van 1 enkele personen heeft beïnvloed. Door bijvoorbeeld iemand te redden uit een brandend huis, is moed nodig, je hebt het leven van de ander boven die van jezelf gesteld en je hebt duidelijk invloed gehad op de toekomst van het slachtoffer.

De 'grote' held

Dit is een persoon die een hele bevolkingsgroep, land, of geschiedenis heeft beïnvloed. Door in opstand te komen tegen onderdrukkers, heb je ook alle bovengenoemde eigenschappen nodig.

De stripheld of boekheld

Een stripheld of boekheld is een fictief figuur die door de tekenaar/schrijver alle bovengenoemde eigenschappen heeft gekregen. Hij of zij is altijd moedig, beïnvloed de toekomst van zijn mede stripfiguren en is een inspiratie voor zijn lezers.

De sportheld

Ook in de sport wordt geschiedenis geschreven. Het ene na het ander record wordt verbroken. Hiervoor is een grote trainingsarbeid , doorzettingsvermogen en moed nodig. Een sportheld is vaak een inspiratie voor buitenstaanders.

De mythologische held

In de mythologie of in sprookjes komen vaak helden voor. Verhalen waarin het om 'goed' en 'slecht' draait, wordt het 'goede' vaak vertegenwoordigd in een held.

Hannie Schaft - een heldin in het verzet

Tussen 374 slachtoffers ligt op Erebegraafplaats Bloemendaal een dapper meisje begraven, dat stierf op 24-jarige leeftijd. Een meisje waar na haar dood boeken over zijn geschreven en zelfs een film ov…

Kenau Simonsdochter Hasselaer

Wie zich afvraagt waar de naam Kenau, voor een bazige vrouw of manwijf, vandaan komt, zal hier het antwoord vinden. Er is maar één echte Kenau, en dat is Kenau Simonsdochter Hasselaer. Kenau Simonsdoc…
Willem van Oranje

Willem van Oranje

Willem van Oranje, wordt in 1533 geboren in Duitsland als Willem van Nassau. Als zijn Oom, prins van Oranje, sterft, laat deze alles na aan Willem, inclusief de titel ‘prins van Oranje’. Nu heet Wille…
Gepubliceerd door Ilsebo op 22-03-2008. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.